Over Karel Wasch

Karel Wasch werd geboren in 1951 terwijl een sneeuwstorm woedde. Hij debuteerde in 1980 met de gedichtenbundel ‘Avondland’. Deze bundel werd nauwelijks besproken. Zijn tweede bundel ‘Uit naam van mijn naam’ in 1986 oogstte echter plotseling veel lof. Wasch werd vergeleken met Hugo Claus en hij publiceerde vanaf dat moment een onafgebroken reeks gedichten in bladen als: Nieuw Vlaamsch Tijdschrift,’De Gids, Vlaanderen, Hollands MaandbladDigther, Krakatau en vele andere. Er volgden nog acht bundels waarvan de laatste ‘Begane Grond’ (2005) nog te verkrijgen is.

n 1992 ontving hij de tweede prijs in de Concept gedichtenwedstrijd. Een eervolle vermelding ontving hij van de jury van de SNS literaire prijs en een verhaal van hem werd bekroond door Radio Noord-Holland. Voor deze omroep werd hij ook gekozen tot ‘dichter van de week’. Veel gedichten van Wasch werden opgenomen in bloemlezingen, het gedicht ‘Misschien’ uit de bundel ‘Alsof er iets van mij overbleef’ maar liefst zesmaal! 1993 werd Wasch hoofdredacteur van het roemruchte literaire blad Ruim. Het blad werd opgeheven in 1999 maar was doorgedrongen in de top 10 van meest gelezen literaire periodieken. Soms treft men nog bij een antiquariaat een peperduur exemplaar aan. Wasch schreef een aantal biografieën. Zijn meest bekende is het boek over de Welshe bard Dylan Thomas. Het verscheen in 1998 bij uitgeverij Indigo in Zeist en werd jubelend besproken in een tiental bladen. Het Haarlems Dagblad riep het boek uit tot ‘Boek van de week’. Hierna wierp hij zich op het schrijven van een biografie over zijn grootvader, de glasexpert K.J.H.Wasch. In 2001 verscheen deze biografie ‘Een rijk leven’ bij uitgeverij Optima, vergezeld van een bibliografische herdruk van ‘Glas en Kristal’, het boekje van Wasch sr. uit de jaren ’20. Een biografie over Floris Meydam, glaskunstenaar en -ontwerper verscheen in mei 2003 bij uitgeverij Becht in Haarlem onder de titel ‘Floris Meydam in vorm’ (ISBN 90 230 1125 2). Een biografie over Jack Kerouac heeft Wasch inmiddels afgerond. Verschenen: 1 oktober 2005. Wasch treedt vaak op in OBA Live, het radioprogramma van Theodor Holman. Hij schreef rubrieken in bladen als INKT, Vrije  Opvoedkunst en voor de site www.literairnederland.nl en amsterdamcentraal.

Eind oktober 2009 is bij Nymfaeum Pers Leerdam de bundel ‘Onlangs nog’ verschenen. De presentatie vond plaats  in het Pintohuis te Amsterdam. Het jaar 2010 besteedde Karel Wasch met werken aan zijn eerste roman. Het eerste fictieproza van zijn hand. Op 7 februari 2011 vond de presentatie plaats van ‘De Belegering van de Jonker’. De pers besprak het boek enthousiast. 2014 verscheen bij Prominent (Wim Hazeu) een nieuwe biografie over Dylan Thomas.

Prijzen

  • 1989: Verhaal bekroond L&B-prijs Hilversum
  • 1992: Concept Poëzieprijs
  • 1994: Dichter van de week bij Radio Noord-Holland
  • 2006: Prijs Beste Verhaal AOB-blad
  • 2007: Strellus Poëzie Prijs
  • 2008: Tweede prijs Mengmettaal Wedstrijd
  • 2008/2009: tien maal Dichter bij de Dag op EO radio 1
  • 2010 Opnieuw Concept Poëzieprijs
  • 2012 Van Damme Prijs voor biografiewerk